A legjobb munkahelyek előszobája, avagy miért érdemes gyakornoki munkát vállalni.

Egyetemistákat kérdeztek arról, hogy miért vállalnak gyakornoki munkát: a leggyakoribb válaszok között szerepelt a tapasztalatszerzés, és a kapcsolatépítés. Sokan úgy gondolják célszerű hosszabb ideig gyakornokoskodni, nem elég a kötelezően előírt pár hét – írja az Eduline.

A 20 éves Marci előbb kezdett HR gyakornokként dolgozni, mint ahogy beiratkozott volna az egyetemre. Azért kezdett el dolgozni, hogy jobban megismerje a szakmát, diplomát pedig azért szeretne, hogy könnyebben elhelyezkedhessen. Szerinte az egyetemistáknak nincs reális képük az adott szakmáról, ha valaki gyakornokként dolgozik könnyebb eldöntenie, hogy akar-e dolgozni azon a szakterületen – írják.

Egységesen úgy gondolták a megkérdezett egyetemisták, hogy a gyakornoki munka a leghatékonyabb „pályaorientációs” eszköz. Az iskolában csak elméleti oktatást kapnak, gyakornokként megismerik a munkaköröket, a karrierlehetőségeket, a feladatokat. Így könnyebben eldönthetik melyik céget válasszák majd a diploma megszerzése után, vagy tanuljanak-e tovább mesterszakon.

A hosszabb gyakornoki idő segíti az elhelyezkedést is, hiszen jól mutat az önéletrajzban. A gyakorlattal rendelkezők már olyan pozíciókra is jelentkezhetnek, ahol 1-2 év tapasztalat szükséges. A cégek pedig rájöttek, hogy remek kiválasztási módszer a gyakornoki program, a jól teljesítő fiatalokat szívesen alkalmazzák.

A lap emlékeztet, hogy a diplomáspálya-követési rendszer 2016 végén nyilvánosságra hozott adatai szerint az egyetemisták és főiskolások 47 százaléka nem formális úton talált állást a diploma megszerzése után, hanem tanári ajánlással került be, vagy gyakornokból lett főállású munkatárs.

A nagyvállalatok ezért egyre több gyakornoki és friss diplomásoknak szóló programot indít. Ezekbe nem könnyű bekerülni, önéletrajz és motivációs levél után sor kerülget idegen nyelvi, informatikai és kompetenciamérő tesztekre is, ezután kerülhet sor interjúra.

2016 óta az egyetemisták, főiskolások iskolaszövetkezeteken keresztül vállalt diákmunkával is teljesíthetik a diplomájuk megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatot. Aki iskolaszövetkezet segítségével talál gyakornoki helyet, pénzt is tud keresni, ez azért jó, mert sok cég a mai napig sem ad fizetést a gyakornoknak.

Megosztás
Keresés az oldalon
Támogass egy jó ügyet!

Események
Kövess minket!

Facebook

Támogatóink