“FELKÉSZÜLTÜNK!” – résztvevői beszámoló

Röpke kis “pihenés” után újra együtt volt a csapat. Összeült a brigád egy hétvégére, hogy véghezvigye a projekt részét képező Felkészítő Tábort. A 3 napos rendezvény folyamán, ami március 7-től 9-ig tartott a balatonfüredi Gombás Kúriában, különböző tréningek és szervezői munka is folyt.

Március 7-én, Fodor Mercédesz, mint az egyesület elnöke, nyitott a megszokott színvonalas stílusával, ismertette, hogy miért is vagyunk jelen. Ez után kölcsönös bemutatkozás, egymás jobb megismerése következett. Az eseményen folyamatosan részt vett Papp Zoltán, coach is, mint mentor, segítő.

A tábor első napján, a csapatépítés után elkezdődött a valódi aktív tevékenység. A “Brainstorming”, folyamatosan végig követte az eseményeket, Merci előtt le a kalappal kiválóan irányította az “agyvihart” a hétvége alatt (senkit nem ütött meg a villám) mindenki becsülettel kivette részét, és volt véleménye vagy ötlete.

Elsőként megvitattuk, milyen készségek is kellenek egy project lebonyolításához, egybehangzó vélemények születtek a résztvevők részéről. Utána hasonló lebonyolítással megvitatásra kerültek a toborzási készségek, szintén egyöntetű véleményekkel. Továbbra is maradtunk a készségeknél mentorál feladat témakörben. Itt ugyan kicsit “egyénebbre” szabottra sikerült, hogy ki-ki hogyan gondolja, milyen készséggel kell rendelkeznie egy mentornak, feladatilag, ill. jó mentorálásilag. De sikerült összerakni a véleményeket közösen, hogy kapjunk egy egységes képet.

Majd egy SWOT analízis következett az MFF14-re. Ez már egy kicsit komplikáltabb, hosszadalmasabb volt, de mindenképpen eredményes! Rá tudtunk világítani mik lehetnek az akadályaink, ill., hogy jó utat taposunk. A jelenlevők egyöntetűen pozitív hozzáállással vannak a dologhoz, hisznek a projektben! Ami igen jó jel a jövőt nézve!

Március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából beugrottunk a mély vízbe, no nem a Balatonba, elég hideg az ilyenkor. Az MFF/14 teljes kivesézése került az asztaltra! Kezdve céljainkkal ami: “Fiatal munkanélküliek fejlesztése, annak érdekében, hogy könnyebben el tudjanak helyezkedni.” Az MFF14 alapjait egy mentorprogram, ill. két tábor képezi a célcsoportnak, egy “önismereti tábor” és egy “alternatív munkalehetőség tábor/készségfejlesző”.

Meghatároztuk a célcsoportot, a résztvevők számát. Szervezeti szempontból is átbeszéltük, hogy mi tenné még jobbá az amúgy is pozitív hozzáállású kis brigádunkat. Ezek után marketing stratégiát állítottunk fel, levonva az előző projekt tapasztalatait. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a hirdetésekre, mindenki erre a megállapításra jutott okulva az előző projekt gyermekbetegségeiből. Kihasználva a világháló előnyeit, az elérhető online módokon minden irányban megtesszük a lépéseket. Úgyanígy teszünk a nyomtatott sajtóval, plakátokkal, szórólapokkal, ill. rádiók “beszervezésével”. Lényeg, hogy hallassuk a hangunk és a lehető legtöbb emberhez eljusson az információ. Ehhez mindenkinek felkészültnek kell lennie és igen fontosnak találtuk, hogy készítsünk egy projektösszefoglaló dokumentumot.

Ezek után megtörtént a feladatok kiosztása, időbeli ütemezése, és ki miért lesz felelős. Kezdve a marketing eszközök tervezésétől, a médiák megkeresésén, a táborok problémamentes megvalósításán keresztül a jelentkezési lapok elkészítéséig. Nem kis feladatot róva mindenkire, de mivel jó kis csapatot alkotunk, nem lesz akadály!

Március 9.: Ez a nap a mentorálásról szólt. Mivel különböző emberek vagyunk, másképp is látjuk a dolgokat, hogy egységesebb legyen a feladat, kitöltöttünk egy “önismereti” tesztet, amiben kiderült ki milyen “szintre” értékeli magát és a projekt különböző tulajdonságaival kapcsolatban, ill. miben és hogyan kellene javulnia, tovább fejlesztenie magát. Eredményeket összevetettük, megbeszéltük, kiértékeltük. Későbbiekben jó referencia anyag lesz összehasonlítani, hogy ki mennyit, miben és hogyan jutott előrébb a “fejlődésben.

Miután ez megtörtént, nekiestünk az érdemi részének, milyen készségekkel kell rendelkeznie egy jó mentornak és hogyan tud sikeresen mentorálni, motiválni egy egyént. Ezt lebontottuk apró részletekre, példának említve: “hogyan legyen vki pozitív hozzáállású, váltson szemléletet, milyen célokat keressen stb.” Kitértünk továbbá a határozottságra, racionális gondolkozásra, alkalmazkodó készségre, tanulékonyságra, motiválásra, megjelenésre, szociális háttérre, protekciókra, tudásra, szakmára, terhelhetőségre és kommunikációs képességekre is. Ezeket egyesével végig vettük, megoldásokat találtunk a lehetséges felbukkanó gondokra, mindenkinek akadtak jó ötletei, hogy az adott “témakörben” hogyan lehet tovább lendíteni a mentorált “szekerét”. Végeredményben megtaláltuk azokat a “mozzanatokat”, lehetőségeket, megoldásokat, hogy hogyan tudjuk a legtöbbet adni, nyújtani mi, és a legtöbbet kihozni a mentoráltból, hogy motivált, pozitív és főleg Sikeres legyen a jövőben!

Érdekes és tanulságos napok voltak ezek, azt hiszem mindenki tanult az elhangzottakból bőségesen és ki-ki levonta a saját következtetéseit, hogy hogyan legyen még hasznosabb tagja a csapatnak. Külön köszönet Zolinak és Mercinek a színvonalas előadásokért! Well Done Everybody!

By: Chlebnyiczki Pál

Megosztás
Keresés az oldalon
Támogass egy jó ügyet!

Események
Kövess minket!

Facebook

Támogatóink