MFF/14 – A Folytatás!

A Munkanélküli Fiatalok Fóruma 2013 (MFF 2013) projekt lassan a végéhez közeledik, de ne csüggedjetek, az egyesület már szervezi a projekt folytatását! Februártól indul az MFF/14, mely elődje tapasztalataira, eredményeire építve folytatja a munkát, és segíti a faitalokat az előrébb jutásban. VEDD KI A RÉSZED TE IS!

A Veszprémi BEST Bizottság az MFF 2013 projektje folytatásaként megszervezi a Munkanélküli Fiatalok Fóruma 2014 programját, melyre a Fiatalok Lendületben Program keretében ismét támogatást nyert.

Program azonosítószáma: HU-12-E253-2013-R3
Elnyert támogatás: 5 437 EUR
Megvalósítási időszak: 2014. február 1. – 2014. augusztus 30.

Az MFF/14 jelentősen eltér elődjétől. Az MFF 2013 egy megalapozó, igényfelmérő projekt volt, ami egyfajta iránymutatásként szolgál a jövőben a szervezők számára további tevékenységükhöz. Új projektünk ennek megfelelően a már felmért igényekhez igazodva jött létre, hogy ott segítse a fiatalok előrelépését, ahol ők a legjobban igénylik.

Az MFF/14 projekt az alábbi elemekből áll:

FELKÉSZÍTŐ TÁBOR (2014. február 21-23.):
Február 3. hétvégéjén az egyesület a szervezésben résztvevő 4 fiatal számára felkészítő tábort tart. Az esemény keretében a fiatalok csapatépítő feladatokat hajtanak végre, továbbfejlesztik a csapatmunka és a csapatszervezés, irányítási készségeiket, valamint pontosan megbeszélik a végrehajtandó feladatokat is. A tábor keretében olyan módszereket tanulnak különböző szituációs és kiscsoportos feladatmegoldások keretében, melyek a különböző tevékenységek megfelelő végrehajtásához, a különböző foglalkozások moderálásához, az indulatok és a csoporton belüli diszkrimináció kezeléséhez szükségesek. Ezen felül a különböző foglalkozásokon keresztül a projekt egyes elemeit is részletesen kidolgozzák, pontos ütemezést készítenek, valamint felosztják egymás között a különböző feladatokat.

ÖNISMERETI TÁBOR (2014. árpilis első fele):
Az a tapasztalatunk, hogy a munkanélküli fiatalok számára nehézséget jelent saját képességeik megfelelő értékelése, és a saját fejlesztési pontjaik megtalálása. Éppen ezért 3 napos fejlesztő tábort szervezünk, mely folyamán összesen 10 fiatal fog részt venni egy önismereti képzésen, mely keretében egy tapasztalt külső tréner tart a nem-formális oktatás keretében foglalkozásokat a fiatalok számára.

„ALTERNATÍV MUNKALEHETŐSÉGEK” TÁBOR (2014. június elején):
A fiatalok nincsenek tisztában a szokványos munkaviszonyon felül rendelkezésükre álló lehetőségek sokaságával, ezért 3 napos fejlesztő tábort szervezünk a számukra, mely folyamán összesen 10 fiatal fog részt venni különböző, a szervezők által lebonyolított, nem-formális oktatási elemekre építő foglalkozásokon. Ezek témája a lehetséges alternatív munkavállalási lehetőségek lesznek, melyek mindannyiunk számára elérhetőek, de annál kevésbé ismertek és kedveltek. A tábor célja, hogy a fiatalok számára rávilágítson azokra a lehetséges, alternatív munkavállalási lehetőségekre és előnyeikre is, melyeket egyébként nem tartanak lehetséges munkavállalási alternatívának.

FEJLESZTŐ FOGLALKOZÁSOK (2014. április közepétől 2014. július végéig):
A fejlesztő foglalkozások alkalmával a projektben résztvevő szervezők egyénileg, vagy esetenként kis létszámú, 2-5 fős csoportokban összesen 15 fiatallal foglalkoznak folyamatosan. A foglalkozások keretében végig beszélik az egyének problémáit, eddigi munkavállalási tapasztalatait, munkakeresési szokásokat, és igyekeznek megkeresni azokat az egyéni kulcs faktorokat, melyek fejlesztése a siker kulcsa lehet a jövőben. Amennyiben sikerült ezeket a faktorokat felmérni, a foglalkozást vezető szervező és a résztvevők közösen igyekeznek módszert keresni a fejlődésre mindenki számára egyénileg. A módszer rengeteg módon ölthet testet, például:

• Aktivitás növelése (pl: társadalmi szerepvállalás a szervezővel közösen),
  • Életmód változtatás (pl: rendszeres testmozgásra ösztönzés, közös sportolás a szervező fiatallal, új, diétás étrend bevezetése
    közösen a szervezővel),
  • Sikerélményhez jutás (pl: ha a résztvevő jól tud sakkozni, akkor sakkpartikat szervezni a számára, ahol pozitív élményekhez jut),
  • Nyelvi készség fejlesztése (pl: együtt tanulás idegen nyelveken),
  • stb.

A fejlesztő foglalkozások egyfajta “mentorálást” takarnak, “életvezetési tanácsadást”, aminek a révén minden résztvevő jelenősen gyarapodhat.

Vegyél részt te is programjainkban akár mint szervező, akár mint résztvevő!
VEDD KI A RÉSZED TE IS!
CSAK RAJTAD MÚLIK, MEDDIG JUTSZ!

(A programokra jelentkezni 2014. márciusától emailben lehetséges. Bővebb információk hamarosan! Figyeld honlapunkat, hogy mindig napra kész legyél!)

Események

Erasmus+ Nemzeti Együttműködési Alap Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Miniszterelnökség