Pályaorientációs Tábor 2019!

Véget ért a második pályaorientációs táborunk. 2019-ben 11 lelkes fiatal közreműködésével vágtunk bele ebbe az 5 napig tartó izgalmas kalandba. Az első napon jó alaposan körbejártuk a pályaválasztás témakörét és elkezdtük megismerni egymást.

Másnap aztán a nyakunkba vettük a várost. Először a Marzek Kner Packaging Csomagolóanyag-gyártó Kft-hez látogattunk, ahol egy részletes előadás után körbevezetettek minket az üzem területén. Többeknek annyira tetszett a látogatáskor kapott védőruha, hogy le sem akarták venni.

Szerdán délelőtt a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium pedagógusaival jártuk körbe az iskolát, ahol a műhely megtekintése után a tornateremben folytatódott a látóút. A logisztika mindennapi alkalmazásával ismerkedtünk meg mókás ügyességi játékokon keresztül. Végezetül pedig a középiskolákról és általánosságban az oktatási rendszerünkről hallgattunk meg egy érdekes előadást.

Az utolsó előtti nap igen mozgalmasan alakult. A Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjában a vendéglátóinkon kívül a 7.TV munkatársai is vártak minket. Az eseményről és a táborról híradós anyag készült, a híradás az alábbi linken megnézhető. https://behir.hu/bekes-megye-hirei-hirado-2019-08-08
A bankban egy 5 állomásból álló vetélkedőn vettünk részt. A táborozók két csapatot alkotva (fiúk és lányok csapata) küzdöttek az értékes ajándékért, amit egy széf rejtett. A fiúk csak egy hajszállal maradtak alul, de végül nekik is jutott a lányok által megszerzett ajándékokból. Délután Plesovszki Klára helyi keramikus mester műhelyében megismerhettük a szakma szépségeit és a vállalkozások kihívásokkal teli olykor rögös útjáról is mesélt nekünk a Klára Kerámia tulajdonosa.

A tábor utolsó napján Dévaványára utaztunk.  A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban, természetesen meglestük a túzokot is, Európa legnagyobb repülni képes madarát. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a hangja leginkább a velociraptoréra emlékeztet, de semmiképp nem nevezhető énekes madárnak. Utunkon Szegedi Fruzsina természetvédelmi őr kísért minket, aki nőként úttörőnek számít ebben a férfiasnak mondott szakmában. Megtudtuk tőle, hogy milyen egyetemet kell elvégezni ahhoz, hogy valaki az ő nyomdokaiba lépjen és a természetvédelmi őrök változatos munkájáról is hosszasan és érdekesen mesélt.

Dévaványáról hazafelé még betértünk a Fejedelmi Cukrászdába, ahol a sütemények és fagylatok kóstolgatása közben a tulajdonossal beszélgettünk.

Külön köszönet illeti Tóth Erika önkéntesünket, aki a tábor öt napja alatt mindvégig velünk volt. Ha kellett gyümölcsöt pucolt, vagy társasjátékozott, és mindezek mellett tökéletesen bemutatta nekünk, hogy milyen weboldalakat érdemes felkeresni az iskolaválasztás, pályaválasztás előtt ahhoz, hogy kellően tájékozottak legyünk.

A projekt az Új Nemzedék Központ Békéscsabai Közösségi Tér munkatársainak szakmai segítségével, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg 2019-ben.

Erasmus+