Pályaorientációs tábor

Oktatás

Szervezetünk fő irányvonala a fiatal munkanélküliekkel való foglalkozás, az egészen fiatal 12-14 éves korosztály felé szeretnénk nyitni. Több pályaválasztással foglalkozó szakember szerint a magyar iskolarendszer lehetetlen döntés meghozatalára kényszeríti a felső tagozatos diákokat, mivel a felmérések szerint legkorábban 16 éves kora körül tudja megfogalmazni egy tinédzser, hogy valójában milyen szakmára, munkahelyre vágyik. Az 5 napból álló tematikus tábort kifejezetten azzal a céllal álmodtuk meg, és valósítottuk meg immáron két alkalommal is, hogy a pályaválasztás felé vezető úton közösen tehessük meg az első lépéseket. Bízunk abban, hogy a nálunk megtapasztalt élmények után, a résztvevők, könnyebben választanak számukra megfelelő középiskolát.

 

Pályaorientációs tábor 2020

Pályázati kód: NEA-UN-20-O-V-0197

Pályázat címe: Karrier Iroda működési és szakmai tevékenysége 2020-ben (ennek csak egy része a tábor megszervezése)

Pályázaton elnyert támogatás: 2.200.000 Ft

Megvalósítási időszak: 2020.04.01 – 2021.03.31.

 

Idén is megrendeztük a pályaorientációs táborunkat 2020. július 27-től 31-ig, az Egyensúly AE Egyesület Baukó utcai központjában. Az idei (harmadik) tábor iránt igen élénk volt az érdeklődés, összesen végül 18 fiatal részvételével vágtunk bele a kalandba. A táborvezető, Mikó Melinda munkáját két önkéntes segítette, Tóth Erika és Tomka Töhötöm Tamás.

A hagyományokhoz híven az első nap az ismerekedésről és a téma megismeréséről szólt, a második naptól pedig nyakunkba vettük a várost. Betekinthettünk a rendvédelmi dolgozók mindennapjaiba, ellátogattunk a Foglalkoztatási Osztály Pályaorientációs és Módszertani Központjába. Idén is vendégül látott minket a BSZC Kemény Gábor Technikum, ahol a továbbtanulásról és az iskolában zajló oktatásról, szakmai munkáról tájékozódtunk. Csütörtökön Kádár Ferkó és Kádár Manni otthonukban fogadott minket, ami egyben a munkahelyük is. Manni és Ferkó hagyományos népi mesterségekkel foglalkoznak, és vállalkozóként bejárták már Magyarország minden települését, és nemzetközi fesztiválokon is népszerűsítik hazánkat. Mannitól a mézeskalács készítés alapjait tanultuk meg, és az árnyas lugas alatt mézest díszítettünk. Elmesélték nekünk, hogy miért szép, de ugyanakkor kalandos, olykor lemondásokkal járó az általuk választott életforma. Nagyobbik fiúk Kádár Kende, Békéscsaba jelenlegi diák-polgármestere a városban zajló diákéletről, a DÖK-ről és a Garabonciás Napokról mesélt. A nap végén pedig Ferkó „korhű” fotót készített rólunk. A tábort egy szegedi kirándulással zártuk, ahol a Szegedi Szabadtéri Színház marketing vezetője várt minket, részletesen mesélt a munkájáról és a színház egészéről. Délután az Alternatíva Egyesületnél a tanodákról és a civilek változatos munkájáról kaptunk ízelítőt.

A résztvevők visszajelzései név nélkül a táborral kapcsoaltban:

Mit tanultál a táborban?

  • „Sok mindent a munkahelyekről meg ilyenek.”
  • „Megismerhettem az autószerelést, ami nagyon megtetszett.”
  • „Olyan szakmát kell választani, amit szeretni fogok”
  • „Barátokat szerezni rövid idő alatt.”
  • „Sok mindent.”
  • „Az alapszakmákat, amikkel könnyen gyorsan megismerkedhettem”
  • „A mai világban a pályaválasztás nem egy egész életre szól.”
  • „Hogy minden szakmának megvan a maga szépsége.”
  • „Hogy bármi leszek, fontos leszek az élet körforgásában”
  • „Nyitottabb lettem.”

Rólunk írták: Pályaorientációs délelőtt a Keményben

Külön köszönjük a Békéscsabai Család és Karrier PONT munkatársainak, hogy befogadták az idei táborunk résztvevőit, és helyszínt biztosítottak számunkra.

 

 

 Pályaorientációs tábor 2019

Pályaválasztás

Pályázati kód: NEA-UN-19-Ö-V-0096

Pályázat címe: Karrier Iroda tevékenysége 2019-ben (ennek csak egy része a tábor megszervezése)

Pályázaton elnyert támogatás: 1.500.000 Ft

Megvalósítási időszak: 2019.04.01 – 2020.03.31.

 

Véget ért a második pályaorientációs táborunk!

2019-ben 11 lelkes fiatal közreműködésével vágtunk bele ebbe   az 5 napig tartó izgalmas kalandba. Az első napon jó alaposan körbejártuk a pályaválasztás témakörét és elkezdtük megismerni egymást.

Másnap aztán a nyakunkba vettük a várost. Először a Marzek Kner Packaging Csomagolóanyag-gyártó Kft-hez látogattunk, ahol egy részletes előadás után körbevezetettek minket az üzem területén. Többeknek annyira tetszett a látogatáskor kapott védőruha, hogy le sem akarták venni.

Szerdán délelőtt a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium pedagógusaival jártuk körbe az iskolát, ahol a műhely megtekintése után a tornateremben folytatódott a látóút. A logisztika mindennapi alkalmazásával ismerkedtünk meg mókás ügyességi játékokon keresztül. Végezetül pedig a középiskolákról és általánosságban az oktatási rendszerünkről hallgattunk meg egy érdekes előadást.

Az utolsó előtti nap igen mozgalmasan alakult. A Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjában a vendéglátóinkon kívül a 7.TV munkatársai is vártak minket. Az eseményről és a táborról híradós anyag készült, a híradás az alábbi linken megnézhető. https://behir.hu/bekes-megye-hirei-hirado-2019-08-08

A bankban egy 5 állomásból álló vetélkedőn vettünk részt. A táborozók két csapatot alkotva (fiúk és lányok csapata) küzdöttek az értékes ajándékért, amit egy széf rejtett. A fiúk csak egy hajszállal maradtak alul, de végül nekik is jutott a lányok által megszerzett ajándékokból. Délután Plesovszki Klára helyi keramikus mester műhelyében megismerhettük a szakma szépségeit és a vállalkozások kihívásokkal teli olykor rögös útjáról is mesélt nekünk a Klára Kerámia tulajdonosa.

POT

A tábor utolsó napján Dévaványára utaztunk.  A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban, természetesen meglestük a túzokot is, Európa legnagyobb repülni képes madarát. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a hangja leginkább a velociraptoréra emlékeztet, de semmiképp nem nevezhető énekes madárnak. Utunkon Szegedi Fruzsina természetvédelmi őr kísért minket, aki nőként úttörőnek számít ebben a férfiasnak mondott szakmában. Megtudtuk tőle, hogy milyen egyetemet kell elvégezni ahhoz, hogy valaki az ő nyomdokaiba lépjen és a természetvédelmi őrök változatos munkájáról is hosszasan és érdekesen mesélt.

Dévaványáról hazafelé még betértünk a Fejedelmi Cukrászdába, ahol a sütemények és fagylatok kóstolgatása közben a tulajdonossal beszélgettünk.

Külön köszönet illeti Tóth Erika önkéntesünket, aki a tábor öt napja alatt mindvégig velünk volt. Ha kellett gyümölcsöt pucolt, vagy társasjátékozott, és mindezek mellett tökéletesen bemutatta nekünk, hogy milyen weboldalakat érdemes felkeresni az iskolaválasztás, pályaválasztás előtt ahhoz, hogy kellően tájékozottak legyünk.

POT POT

A projekt az Új Nemzedék Központ Békéscsabai Közösségi Tér munkatársainak szakmai segítségével, az Euro-Consult Bt. oktatási termeinek térítésmentes használata mellett, és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg 2019-ben is.

 

“Mi leszek? Mi legyek?” – pályaorientációs tábor 2018

POT

Pályázati kód: NEA-UN-18-SZ-0392

Pályázat címe: Mi legyek? Mi leszek?

Pályázaton elnyert támogatás: 971.140 Ft

Megvalósítási időszak: 2018.04.01 – 2019.03.31.

 

Megszerveztük első pályaorientációs táborunkat középiskolás fiatalok számára!

Az öt napos tematikus programot, napközis rendszerben valósítottuk meg 2018.július 2-a és 6-a között. A felső tagozatos végzős és iskolát váltó diákok számára játékos formában mutattuk be a továbbtanulással kapcsolatos tudnivalókat.

Délelőttönként tematikus programok, délután kötetlenebb közös játék. A tábor programjai:

Délelőtti programok:
– Önismeret, a résztvevőkben rejlő titkos erőforrások előhívása
– Merre tovább? Milyen továbbtanulási lehetőségek vannak a városban?
– Egy középiskola titkos élete (Egy fiatal önkéntes és az iskola igazgatójának bevonásával rendhagyó iskolalátogatás)
– Üzemlátogatás (Évről évre próbálunk folyamatosan újítani, és újat mutatni a táborozóinknak)

Délutáni programok:
A közös ebéd után az éppen aktuális téma átbeszélése, élmények feldolgozása. Ezt követően szabad játék. A tábornak helyt adó Andrássy Úti Társaskörben több tágas tér található, és egy igazán tágas és árnyékos udvarral rendelkezik. Egy Xbox és több társasjáték található a házban, amivel tartalmasan lehet eltölteni az időt.

Alapítványunk legfontosabb feladata a karrierépítés és a pályaorientáció segítése. Eddigi tapasztalatink alapján a pályaválasztást egészen fiatalon kell megalapozni, tematikus táborunk megszervezésében ezeket a fontos lépéseket szerettük volna kihangsúlyozni. A gyerekek számára azért volt hasznos ez a tábor, mert kifejezetten fiatalok számára kialakított környezetben, játékos feladatok során ismerhették meg egyéni sajátosságaikat. Bepillanthattak egy középiskola mindennapjaiba, járhattak számukra teljesen idegen munkahelyeken is. Mindemellett, amit szintén nagyon fontosnak tartunk, barátságokat köthettek – úgy a fiatalokkal, mint velünk, az oktatókkal. Megismerhették alapítványunk tevékenységét, és a tábor végeztével bátran fordulhattak, és fordulhatnak máig hozzánk, ha a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban segítségre szorulnának. Megismerhették az Andrássy Úti Társaskört, ahova elsősorban középiskolás diákok járnak, és ahova hamarosan ők is tartozni fognak.

POT

POT

A szülők legalább 5 napig biztonságban érezhetik tini gyermeküket, ráadásul térítésmentesen új tudáshoz juttathatják az iskolaváltás előtt álló gyereküket.

A tábor idején középiskolás diákok számára biztosítottunk lehetőséget, hogy hasznosan töltsék el kötelező közösségi szolgálatukat. Betekinthettek a Karrier Iroda Alapítvány működésébe és tevékenységeibe, és ezáltal új ismeretekkel gazdagodhattak. A tábor végeztével is számíthatnak a segítségünkre. A kisebb gyerekek szemében példaképekké válhattak, mivel lehetőséget kaptak arra is, hogy önállóan bemutathassák azt a középiskolát, ahol tanulnak.

POT

A projekt az Új Nemzedék Központ Békéscsabai Közösségi Tér munkatársainak szakmai segítségével, az Andrássy Úti Társaskör termeinek térítésmentes használata mellett, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg 2018-ban.

 

Köszönjük önkénteseink és közreműködőink támogatását a programok megvalósításában!

Köszönjük továbbá a résztvevők és szüleik bizalmát, amiért megtiszteltek minket részvételükkel!

Keresés az oldalon
Támogass egy jó ügyet!

Események
Kövess minket!

Facebook

Támogatóink