Pályaorientációs Tábor

A Pályaorientációs tábor az Andrássy Úti Társaskörben valósult meg a Karrier Iroda Alapítvány szervezésében 2018. július 2-a és 6-a közötti időszakban. Az öt nap alatt beszélgettünk az iskolaváltás kihívásairól, látogatást tettünk Békésen, két sikeres vállalkozásnál. Meglátogattuk a Csaba Metál Zrt-t és a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskolát. A résztvevők több alkalommal beszélgethettek középiskolásokkal is. A szabadidőben pedig minden résztvevő használhatta az ATK játékait, infrastruktúráját. A táborba elsősorban iskolaváltás előtt álló, felső tagozatos diákok jelentkezését vártuk.

A hétfői nap ismerkedéssel telt, ugyanis egy olyan társaságba csöppentünk, ahol szinte mindenki idegen volt. Megbeszéltük, hogy ki milyen pályát szeretne választani; voltak olyan társaink, akik már tudták, hogy mivel szeretnének foglalkozni a jövőben, azonban akadtak olyanok is, akik még nem. Egy, az ATK-hoz közeli étteremben ebédeltünk. Mikor visszaértünk, szabad foglalkozás keretében különböző játékokkal játszottunk, például: csocsóval, billiárddal és Xbox-szal. Sokat beszélgettünk és közösen megalkottuk a szabályokat.

Kedd reggel busz várt minket, hogy elinduljunk a tarhosi Libás Tanyára. Az út kalandosan telt, hiszen eltévedtünk, de az idegenvezetőnk, Lilla segített visszatalálnunk, így végül megérkeztünk. Pista bácsi fogadott minket libazsíros kenyérrel, lilahagymával, tepertővel és rántott libamájjal. Ezután kaptunk némi szabadidőt és fel tudtuk fedezni a tanya szépségeit-rejtelmeit, készíthettünk képeket a szalmabálák tetején és játszhattunk az állatokkal is. Ebédre húslevest, libacombot krumplit és lilakáposztát ízlelhettünk. Indulás előtt Harencsár László saját meséivel szórakoztatott minket. Felszálltunk és elindultunk egy Dobozi út melletti kis tanyára. Ott egy nyugdíjas néni fogadta látogatásunkat, aki aszalt gyümölcs készítésével foglalkozik. Kóstolhattunk teákat és természetesen aszalt finomságokat.

Másnap ellátogattunk a Keménybe, ahol az iskola vezetője köszöntött minket. Elmondta, hogy milyen lehetőségeink vannak a továbbtanulással kapcsolatban, majd megnézhettük az iskola műhelyeit. Elvittek minket a tornaterembe, ahol újabb játékos programok várták a csoportot. A napot filmnézéssel zártuk.

Csütörtökön újabb kirándulás elé néztünk, ezúttal Békéscsaba legnagyobb alumínium öntödéjébe, a Csaba Metálba látogattunk el. A csapatot a HR vezető fogadta, aki elmesélte a gyár megalakulásának történetét, majd átadott minket egy fiatal mérnöknek, aki körbevezette a társaságot. Megmutatta a három nagy csarnokot: az elsőben (ahol nagyon meleg volt) alumíniumtömböket olvasztottak, a másodikban pedig láthattuk, hogy hogyan készülnek az alkatrészek, legfőképp autókba, míg az utolsó teremben ezeket ellenőrizték és csomagolták. Következő állomásunk a szemétválogató volt, ahol nagyon büdös volt. Megdöbbentő volt, azt látni, hogy mennyi szemetet termel Békés megye, és rájöttünk, hogy mennyire pazarló életet élünk.

A tábor zárónapján a BAM felnőtt koordinátora tartott előadást a sajtó fejlődéséről, majd két diákújságíró (Fábián Réka és Salamon Anita) segítségével összeállítottuk ezt a cikket.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy egy tanulságos és vidám hetet töltöttünk a táborban, ahol nagyon jól éreztük magunkat és sok új barátság született. Köszönjük a lehetőséget!

 

A tábort szervezte:
Karrier Iroda Alapítvány

Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Nemzeti Együttműködési Alap,
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Közreműködők:
Új Nemzedék Újratöltve,
Andrássy Úti Társaskör (ATK)

Médiatámogató:
BAM (az eredeti cikk ITT található)

Megosztás
Keresés az oldalon
Támogass egy jó ügyet!

Események
Kövess minket!

Facebook

Támogatóink