SMART önéletrajz készítése lépésről-lépésre

Hozzávalók: fehér A4 lap, Times New Roman/Arial/Verdana betűtípus, egy jó fotó rólad, önismeret, kreativitás, minőségi idő

Módszer: ha nem kérik külön, hogy kézzel írt legyen, akkor digitálisan, Word formátumban szerkesztett dokumentum legyen. De ha kreatív munkakörbe jelentkezel, vagy csak ki akarsz tűnni, használhatsz „non-formális” önéletrajzokat is. (Erről következőleg írok.)

Terjedelem: maximum 2 oldal.

Mellékletek: ha a szakmai tapasztalataidban vannak olyan részek, tartalmak, amelyek nem férnek bele az önéletrajzodba, de releváns az álláspályázathoz, akkor érdemes ezt a mellékletként betenni, és hivatkozni rá az önéletrajzban. Ezek lehetnek pl. szakértői vagy/és önkéntes munkák, publikációk, tagságok, elismerések, díjak, referenciák stb.

Hasznos holmik: az önéletrajzod kiegészítheted továbbá úgy, hogy készítesz magadról on-line bemutató anyagokat, különböző platformokon, amiknek a hivatkozásait be tudod illeszteni az önéletrajzod végére.

Végzettséget igazoló dokumentumok: csak akkor kel csatolnod, ha ezeket kimondottan kéri az álláspályázat kiírója, máskülönben nem szükséges. A Munkáltató úgy is bekéri az interjúra, vagy az első munkanapodon vinned kell magaddal.

ELŐKÉSZÍTÉS

Mielőtt nekilátnál elkészíteni az önéletrajzodat, szánj időt magadra és gondold végig valójában mi az amit szeretnél, mi az amiben igazán jó vagy, mi az a tevékenység amitől hosszú távon boldognak éreznéd magad. Az önismeret elengedhetetlen, ha elakadtál kérj segítséget egy szakembertől, vagy iratkozz be egy önismereti csoportba.

De hogyan legyen SMART?

S: Specifikus. Fogalmazz konkrétan, csak az kerüljön bele, ami releváns
M: Mérhető, számszerűsíthető. Add meg a konkrét eredményeidet számokban is kifejezve.
A: Megvalósítható, életszerű. Csak olyan dolgokat írj le, amit eddig is végeztél, szerettél csinálni és a jövőben is ezt szeretnéd folytatni.
R: Reális. Legyél őszinte, csak valós tartalmat adj meg.
T: Időben meghatározott. Adj meg pontos dátumokat, mikortól meddig tanultál, dolgoztál stb.

Ha felkészültél magadból, és már tudod azt is mi a konkrét célod, akkor belevághatsz az önéletrajzod megírásába!

Ha viszont még nem vagy kész, akkor érdemes külső karrier tanácsadót/coach-ot megkeresned, aki segít neked ebben. Hiszen ha nem tudod mit akarsz igazán, az önéletrajzod sem lesz tökéletes, ami azt jelenti hogy nem nyered el az álmaid állását.

Ha úgy érzed készen állsz, akkor vágjunk bele!

1. KEZDJÜK A FÉNYKÉPEDDEL!

Egy előnyös, jól készült, minőségi fotó fél siker!

De milyen legyen?

A mérete 3 cm x 4 cm, és a lehető legnagyobb felbontású. Készítheti a barát/nő rólad, de a legjobb ha profira bízod. Készítess igazolványképet, ahol mellközépig vagy fotózva.

Érdemes előtte a frizurád és a sminked elkészíteni, ami mindenképpen legyen hétköznapi és visszafogott, ami Önmagadat adja vissza.

Mit viselj?

Ha nagyon fiatalos/gyermeteg az arcod, mindenképpen egy sötét/fekete felsőt viselj. Ez leginkább ha fiú vagy egy egyszerű ing, ha lány blúz legyen. Ha pedig idősebb vagy (40+) akkor pont ellenkezőleg, viselj világos/fehér felsőt, szintén egyszerű ing és blúz kivitelben.

Kerüld a feltűnő ékszereket, sőt, ha módodban áll, a fotó készítésénél vedd ki a testékszereidet. A fotó háttere legyen egyöntetű, semleges.

Ami fontos: fotó kerüljön az önéletrajzodon felülre, ha szemből nézzük a baloldalra, így egyből Te kerülsz a Toborzó látóterébe.

Ne feledd, egy megnyerő fotó, fél siker!

2.SZEMÉLYES ADATOK

A személyi adataid megadásához a következő információk szükségesek:

Név: Nagy Boglárka– ha férjezett vagy, a leánykori nevet is írd be
Kor: 28 év – elég a betöltött életkorod feltüntetni, a születési adataid szigorúan személyi adatok, nem szükséges megadnod
Lakcím: 4028 Debrecen Kút utca 8. – azt a címet add meg, ahol mindennap tartózkodsz

Itt érdemes egy kicsit „csalnod”. A munkáltatók nem nagyon szeretnek utazási költséget téríteni, ezért ha egy olyan településen lévő vállalathoz pályázol, ami lakóhelyedtől messze van, érdemes találnod az adott településen egy barátot, akinek a címét megadhatod, addig míg nem sikerül odaköltöznöd.

Ha nem tervezed a költözést, akkor ne is „csalj”. Úgy is olyan vállalat fog alkalmazni, aki hajlandó fizetni az ingázásodért.

Telefonszám: 06 30 200 2001 (Elérhetőség 8.00 tól-16.00-ig) – olyan számot adj meg, ami privát, nem céges szám, és amin elérhető vagy egész nap, vagy add meg, melyik időpontban vagy elérhető.

E-mail cím: nagy.boglarka@gmail.com – itt is privát e-mail címet adj meg, kerüld a céges e-mail cím használatát. Fontos hogy komolyan vegyenek, ezért email címed a nevedet tartalmazza, vagy ha nem megfelelő, akkor hozz létre egy újat. Kerüld az olyan címeket mint pl. cicamica@freemail.hu, karatekid@citromail.hu, vagy sexigirl@gmail.com , komolytalan és gyerekes.

Példaként, álljon itt egy nem formális változat. Készítsd el a saját névjegykártyádat, majd képként illeszd be az önéletrajzodba az adott helyre. A képszerkesztőhöz használd a Photoscape programot, amit ingyen letölthetsz itt: http://photoscape.hu.softonic.com/

3. SZAKMAI VÉGZETTSÉG

Ebben a részben csakis és kizárólag, a megpályázott munkakörhöz releváns szakmai, iskolai végzettsége(i)det add meg. Itt az a lényeg, az kerüljön előre, ami az álláspályázatban lévő elvárással is koherens.

Írd be és emeld ki a megszerzett végzettséged megnevezését, majd add meg pontosan mikortól meddig, mely intézményben és hol végezted.

Ha több végzettséged is van, akkor azt írd felülre, ami időrendileg a mai naphoz van közelebb. Felsőfokú végzettség esetén, nem kell beírnod sem a közép- sem az általános iskolát.

4. EGYÉB KÉPZÉSEK, KÉPESÍTÉSEK

Ha az iskolai végzettségeken kívül, szereztél egyéb képesítéseket, vagy részt vettél továbbképző (felnőttképzés, non-formális képzés) kurzusokon, azt ebben a részben tüntesd fel, hasonlóképpen mint az előző részben a szakmai végzettségeknél

5. SZAKMAI TAPASZTALAT

Ez a rész kidolgozása kulcsfontosságú. Szánj rá elég időt. Gyűjtsd össze az összes tapasztalatodat, ami nemcsak bejelentett munkavégzéseidre vonatkozik, de azokat is írd össze, amiket non- formális keretek között végeztél (pl. egyesületben önkéntes munka, gyakornoki munka, családi vállalkozásban végzett munka stb.)

Ha ezzel kész vagy, a megpályázott álláshirdetésben lévő feladatokat is tanulmányozd át. Egy-egy kulcsszót ragadj ki belőle, és szó szerint vedd át, és csempézd bele a te fogalmazványodba.

Mi kerüljön bele?

Itt is fontos, hogy kronológiai sorrendbe írd elsőnek az aktuális munkahelyedet/ vagy ha nincs az utolsó/ az alábbiak szerint:

Mikortól –meddig dolgoztál… Pontos év és hó megadásával
A munkahely pontos neve
A munkahely telephelye
A munkahely tevékenységi köre
A munkahely weboldala
A munkahely logója

Ezúton következik, hogy megfogalmazod, mi is (volt) a beosztásod. Nem kell pontosan azt leírnod, ami a munkaköri leírásodban szerepelt, inkább fogalmazd át úgy, hogy abból tisztán és világosan kiderüljön hogy mivel foglalkoz(tál)ol.

Ha az álláspályázatban meghirdetett munkakör, azonos a te munkaköröddel, csak másképp fogalmazták meg, akkor vedd kölcsön azt a szót, és azt írd be.

Ezzel is növeled az esélyed, hiszen amikor a Toborzó munkatárs kinyitja az önéletrajzod, akkor egyből szembe fog tűnni, hogy egy ugyan olyan munkakörben dolgozó emberke jelentkezik, mint amit keres. Pl. ha kereskedelmi munkatárs, vagy eladó voltál papíron, de értékesítőt keresnek, akkor írj Értékesítőt beosztásként.

Ezután következik, az hogy felsorolod, az adott beosztásod során, milyen munkaköri feladatokat láttál el, és ha voltak, mik voltak a felelősségi köreid. Itt törekedj a lényegre, röviden fogalmazz, írj konkrét dolgokat, és szükség szerint számszerűsíts.

6. NYELVTUDÁS

Itt nem a nyelvvizsga eredményeit kell feltüntetni, hanem azon valós nyelvtudásod szintjét, amit a gyakorlatban írásban és szóban is tudsz használni.

Hiába vannak papírok róla, nem az számít, de add meg azokat is. Ha a pozícióhoz szükséges a nyelvtudás, akkor, és csakis kizárólag akkor és azt a szintet add meg, amire képes vagy és produkálni is tudod, hiszen már a cégek telefonon is előszűrik, és szóban is számíthatsz rá hogy felmérik az interjú alkalmával.

Ha töltöttél külföldön több időt is (munka, tanulás) külföldön, ide beírhatod, hogy hol és milyen nyelvterületen.

A nyelvtudásod szintjeinek besorolása a következők szerint történjen:

A1 – minimumszint

Képes egyszerű kapcsolatteremtésre, ha a másik személy hajlandó a mondanivalóját kissé lassabban vagy más kifejezésekkel is megismételni, illetve segíti a mondanivaló megformálását. Fel tud tenni és meg tud válaszolni olyan kérdéseket, amelyek a mindennapi szükségletek konkrét kifejezésére szolgálnak. Egyszerű kifejezésekkel és mondatokkal be tudja mutatni a lakóhelyét és az ismerőseit.

A2 – alapszint

Az egyszerű, rutinszerű helyzetekben egyszerű és közvetlen módon cserél információt mindennapi tevékenységekről vagy témákról. A nagyon rövid információcserére még akkor is képes, ha egyébként nem ért meg eleget ahhoz, hogy a társalgásban folyamatosan részt vegyen. Egyszerű eszközökkel és mondatokkal tud beszélni a családjáról és más személyekről, életkörülményeiről, tanulmányairól, jelenlegi vagy előző szakmai tevékenységeiről.

B1 – küszöbszint

Elboldogul a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tud venni az ismert, az érdeklődési körének megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban. Egyszerű kifejezésekkel tud beszélni élményekről, eseményekről, álmairól, és céljairól. Röviden is meg tudja magyarázni, indokolni véleményét és terveit.

B2 -középszint

Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre képes. Aktívan részt tud venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejti a véleményét. Világosan és kellő részletességgel fejezi ki magát számos, az érdeklődési körébe tartozó témában. Ki tudja fejteni a véleményét valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezi a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

C1 – haladó szint

Folyamatosan és gördülékenyen fejezi ki magát, ritkán keresi a szavakat és kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használja a különböző társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolatait, véleményét pontosan ki tudja fejteni; hozzászólásait a beszélőtársakéhoz tudja kapcsolni. Világosan és részletesen tud leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó témaköröket is bevon, egyes elemeket részletez, és mondanivalóját megfelelően fejezi be.

C2 – mesterfok vagy anyanyelvi szint

7. SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ISMERETEK

Ezen a résznél gyűjtsd össze azon informatikai programokat, rendszereket amiben eddig dolgoztál (tehát amiben gyakorlatod is van) és azt is add meg hogy milyen szinten vagy képes használni/alkalmazni. Ha végeztél ezen a területen valamilyen tovább- képzést, azt itt tüntesd fel.

Ezen gyakorlati tapasztalataidat tesztelni fogják, tehát érdemes itt is csak azokat megadni, amit reálisan a munkahelyeden is fogsz tudni alkalmazni.

8. EGYÉB

A legutolsó rész, egyéb információkat tartalmazó, inkább személyes, csak rád vonatkozó tartalmak, mint pl. a szabadidős tevékenységeid, érdeklődési köröd stb.

A kompetenciáid, készségeid itt nem szükségesek, ezt inkább a Motivációs leveledbe írd bele. Viszont ami fontos, hogy csak azokat add meg, amiben valóban kompetens vagy, és amit kellőképpen alá is tudsz támasztani konkrét példákkal, eredményekkel az előzetes tapasztalataid alapján.

Tehát semmiképpen nem felsorolni kell azokat, hanem körülírva meghatároznod, hogy miben vagy jó, ezen képességedet hol, miben és mire használtad, és eddig milyen eredményt értél el vele.

9. BEFEJEZŐ RÉSZEK

Referencia

Ha az álláspályázat kiírója kéri (és csak abban az esetben), akkor itt jelöld meg, hogy kitől (annak munkahelye, beosztása, elérhetősége) kérhetnek referenciát az előző munkahelyedről.

Mielőtt viszont ezt itt megadod, előtte egyeztess a referencia személlyel, hogy mely elérhetőségét adhatod meg az álláspályázatodban.

Dátum

Azt a napi dátumot, és helyet írd be, amikor az önéletrajzod készült. Ne fejtsd el aktualizálni minden egyes alkalommal, amikor elküldöd egy helyre. A Vállalatok ugyanis ez a dátum alapján mentik, rendszerezik és archiválják a dokumentumokat.

Aláírás

Az önéletrajzod a végén írd alá. Ha elektronikusan küldöd, egy jó ötlet ha egy sima lapra aláírsz, majd beszkenneled, kivágod képként és beilleszted azt a végére. Tök jól mutat a végén egy kézzel aláírt önéletrajz, és hiteles is egyben.

JÓ MUNKÁT, SOK SIKERT KÍVÁNOK!

 

Forrás: http://www.karrierdebrecen.hu/

Megosztás
Keresés az oldalon
Támogass egy jó ügyet!

Események
Kövess minket!

Facebook

Támogatóink